sobota, 17 grudnia 2011

Pralinki morelowe

Pralinki te są delikatne w smaku, lekkie, nie przytłaczają słodkością.
Dla miłośników owoców :)

(przepis ten znalazłam na 100% na blogu kulinarnym, i jakiś czas temu przepisałam sobie do zeszytu.
Niestety, nie wiem teraz skąd dokładnie on pochodzi, więc nie podam źródła.)


Składniki:

50g suszonych moreli
2 łyżki wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka morelowego likieru, ostatecznie może być zwykła wódka
polewa czekoladowa wegańska

Robienie:

Morele trzeba pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z wodą i cukrem i podgotować do miękkości..
Owoce ugnieść widelcem, jeśli są za rzadkie, to jeszcze podgrzać, żeby zgęstniały.
Dolać likier, wystudzić i nadziewać czekoladki.
Mam kupione specjalne foremki silikonowe do pralinek, więc osiągnięcie odpowiedniego kształtu w tym przypadku nie  sprawiło mi trudności ;) :D




10 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Która z polew dostępnych w polskich sklepach jest wegańska, gdyź nie orientuję się! :)

zenona brzeg pisze...

Ta dzisiejsza to Polewa deserowa Dr.Oetker
Ale inne też mają odpowiedni skład, teraz nie pamiętam, po prostu zawsze czytam przed kupnem jakie są tam składniki.

edysqa pisze...

Super pralinki :-) muszę się zaopatrzyć w formę. Nie ma problemu z wykładaniem brzegów formy czekoladą?

zenona brzeg pisze...

Nie, tylko trzeba dwa razy "pomalować" brzegi, zwłaszcza przy tej foremce, bo przy okrągłej wystarczy jeden raz. Robię to tak, że wlewam trochę polewy na dno każdej foremki, i rozprowadzam ją patyczkiem po ściankach (chwilkę- aż do zastygnięcia polewy). Potem drugi raz dolewam trochę polewy i znów rozprowadzam po brzegach czekoladadę.

edysqa pisze...

Widzialam film na allegro, jak nalewali czekolady do takich foremek a później szybkim ruchem odwracali zeby nadmiar czekolady wypłynął a to co powinno zostać, osadzało sie na ściankach.
W domu to nie wiem czy bym tak zrobiła :-)

zenona brzeg pisze...

Hehhe, no, też widziałam ten filmik :)

Beata pisze...

Przeszłaś na weganizm dzięki małżonkowi? Pan każe - sługa musi? Gratulacje

zenona brzeg pisze...

Hehehe, nieźle to wydedukowałaś :) To ja gratuluję :P

Lotta pisze...

Wyglądają cudownie, spróbuję je na pewno!

Blogs pisze...

Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl