niedziela, 6 marca 2011

Masala dosza

Przepis z "Kuchni Kryszny"  lekko zmodyfikowany :)
Bo u nich, żeby zrobić ciasto trzeba namoczyć dal i ryż poprzedniego dnia, a następnie zmielić, a ja dałam gotowe mąki z cieciorki i z ryżu. Myślę, że dużej różnicy nie ma.




Składniki:

pół szklanki mąki z cieciorki
pół szklanki mąki ryżowej
1 posiekana chilli
1/2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki soli
10 średnich ziemniaków
olej  od natłuszczenia patelni
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 i 1/2 łyżeczki kukrkumy
łyżeczka zmielonej kolendry

Robienie:

Rozrobić obie mąki z wodą, cukrem, 1/2 łyżeczki soli, chili na ciasto naleśnikowe.
Wylewać na patelnię po 4 łyżki ciasta, równomiernie łyżką rozprowadzać na patelni i smażyć po dwóch stronach.
Ugotować ziemniaki w łupinkach, obrać, zmielić lub utłuc.
Zrobić pastę masalową mieszając kokos z imbirem. Rozgrzać trochę oleju, smażyć gorczycę, kumin, kolendrę,  po chwili dodać imbir z kokosem, a na sam koniec kurkumę. Zaraz potem połączyć to z ziemniakami i podsmażać jeszcze przez  5 minut.
Nadziewać przygotowane wcześniej placki, można jeszcze podmażyć z obu stron.


Podałam to z sosem  z orzeszków ziemnych, namoczonych wcześniej i zmiksowanych z czubricą zieloną.

1 komentarz:

... pisze...

wow! super przepis!