czwartek, 24 marca 2011

Paczuszki z kapustą pekińską :)

Miałam zrobić sajgonki, ale kiedy zabrałam się do rzeczy, okazało się, że mam tylko 5 sztuk papieru ryżowego, w tym jeden dziurawy.
Jestem zbyt leniwa, żeby w takiej chwili wybrać się do sklepu, więc powstały paczuszki z mąki.
Znowu leciutko inspirowane "Kuchnią azjatycką" :)


Składniki:

1 mała kapusta pekińska
2 małe marchewki
garść grzybów mun
kawałek (7cm) pora
pół szklanki granulatu sojowego
sos sojowy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gumy guar do sosu
1 łyżka oleju
szklanka mąki


Robienie:

Kapustę i por posiekać drobno, marchewkę w słupki. Grzyby podgotować kilka minut, po czym pociąć na paseczki.
Granulat namoczyć z odrobiną soli we wrzącej wodzie w takiej ilości, żeby po wlaniu jej do naczynia przykrywała granulat.
Odłożyć kilka grzybów, i troszkę marchewki i pora do małego garnczka na sos.


Olej rozgrzać, wrzucić do niego warzywa i granulat i podsmażać aż do miękkości.
Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
Mąkę zagnieść z wodą do uzyskania elastycznego jednolitego ciasta, dodać łyżeczkę oleju i nadal zagniatać. Rozwałkować bardzo cieniutko, kroić na kwadraty wielkości 10x10cm.
Kłaść na środek łyżkę nadzienia. Zwijać najpierw jedną stronę do środka, potem dwie boczne, na koniec czwartą, tą która została.
Posmarować olejem za pomocą pędzelka.
Kłaść na papierze do pieczenia i zapiekać 15 minut.
Z odłożonych wczesniej warzyw ugotować sos- całość pogotować 5 mninut, dodać sos sojowy i gumę.





Brak komentarzy: