poniedziałek, 7 listopada 2011

Kotleciki brukselkowe

Proste, a pyszne :)
Mój mąż nie lubi brukselki, ale w ten sposób przemyconą zjadł błagając o dokładkę :) :) :)

Pomysł z bloga veganyumyum.



Składniki:

1 kg ziemniaków
400g brukselki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz i dowolna przyprawa- taka, która się lubi
olej do smażenia
mąka pszenna do obtaczania



Robienie:

Ziemniaki ugotować i rozgnieść. Brukselkę na surowo posiekać na drobno.
Zmieszać to, razem z przyprawami i z maką ziemniaczaną.
Formować w rękach spłaszczone kotleciki, obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rumiano.




9 komentarzy:

katrinezz pisze...

Moja siostra ostatnio stwierdziła, że świat się kończy skoro ja reklamuję wszystkim wokół brukselkę (żeby była jasność - nie taką rozpapraną z zupy). Jutro kupuję i próbuję. Mniam!

Gotująca Krowa pisze...

Wszyscy wokół zwariowali ostatnio na punkcie brukselki. 90% blogów kulinarnych gotuje brukselkę! O co chodzi? Ale ale, to super bo może w końcu się przekonam do częstszego stosowania w kuchni tego czegoś :)

olga spaceage pisze...

Gotująca Krowa: bo sezon na brukselkę właśnie się zaczął? ;)

ja mam taki dziwny stosunek do brukselki - lubię pieczoną, w innych formach nie znoszę, może takie pulpety mnie przekonają :) mam nadzieję!!! :)

katrinezz pisze...

Spróbujcie koniecznie jajecznicy na podsmażonej brukselce. Max :)

zenona brzeg pisze...

Chyba tofucznicy ;)

katrinezz pisze...

przepraszam, tofucznicy ;)

edysqa pisze...

Bardzo lubię brukselkę :-) super pomysł :-)

Jeblateja pisze...

Bardzo dobre :)

niesia12 pisze...

Świetny przepis, pyszne kotleciki:) Osobiście mam mieszane uczucia co do brukselki, ale w tych kotlecikach... Mniam;P I są takie proste w przygotowaniu i niedrogie:) Szkoda, że sezon na brukselkę, niedługo się skończy...