piątek, 6 maja 2011

Ciasto podwójnie czekoladowe z orzechami i owocami tropikalnymi


Składniki na ciasto:

3/4 szklanki mąki
100g margaryny wegańskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe kakao
3/4 szklanki cukru
5 łyżek mleka roślinnego
1 olejek waniliowy
50g posiekanych orzechów włoskich
puszka owoców tropikalnych w syropie

Robienie ciasta:

Utrzeć mikserem cukier z połową syropu z owoców.
W małym garnczku roztopić margarynę z kakao, dodać do cukru, wymieszać, na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek waniliowy. A na sam koniec orzechy, które już tylko zamieszać łyżką.
Połowę ciasta wyłożyć do małej wysmarowanej tłuszczem tortowniczki, na to położyć owoce z puszki, na owoce resztę ciasta.
 Piec ok. 40-45 minut.



Składniki na polewę i robienie tejże:

50g margaryny rozpuścić z 3 łyżkami mleka roślinnego, dodać 8 łyżek cukru pudru i 2 łyżki kakao w proszku.
Wylać na ciasto, ustroić orzechami :)





6 komentarzy:

edysqa pisze...

Wygląda super :-)
Bardzo chętnie bym je zjadła

edysqa pisze...

Czy na cieście połozyłas lubczyk, czy źle widzę? :-)

Kasia pisze...

uwielbiam takie ciemne kakaowe ciasta :) ciekawa jestem jakiego smaku nadały mu owoce tropikalne :)

zenona brzeg pisze...

Hihihi, nie, to nie nie lubczyk, ale wyrośnięta cieciorka ;)
Wsadziłam do doniczki przestarzałe kiełki,i takie coś mi wyrosło- stwierdziłam, ze dobre będzie to do ustrajania potraw :D

skoraq cooks pisze...

oj ślinka cieknie strasznie. Wyciągam rączkę po kawałek :-)

Irena pisze...

Mniam!