niedziela, 26 czerwca 2011

Chleb miętowy

Dziś w końcu się przybrałam do gotowania i upiekłam chlebek żytnio-orkiszowo-miętowy :)
Mięta oczywiście z mojej bujnej hodowli balkonowej :)



Składniki:

250g mąki orkiszowej
250g mąki żytniej razowej
250ml wody
1 łyżeczka soli
3dkg drożdży
szczypta cukru
pęczek mięty

Robienie:

Drożdże rozrobić z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Kiedy będzie widać, że już zaczęły rosnąć, dodać resztę składników (mięta- w ppostaci oberwanych listków) i zagnieść kulę ciasta.
Pozostawić do urośnięcia. Kiedy podwoi swoją objetość wyrobić raz jeszcze i wyłożyć do blaszki posmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Pozostawić na 25 minut i piec przez 45 minut.



Aaa, przepis znalazłam kiedyś w sieci na jakimś chlebowym  cudnym blogu :) Blogowi dziękuję z całego serca, bo chlebek ma naprawdę niezwykły oryginalny smak :)




5 komentarzy:

Faysal pisze...

Sounds Yammy!

Cottie pisze...

U-WIEL-BIAM! Po prostu musi być niebo w gębie! <3

Pozdrawiam, Cottie

vegejustyna pisze...

smakowicie wygląda , podziwiam za umiejętność pieczenie chleba , przyznam , że nigdy tego nie robiłam ........
Pozdrawiam bardzo :)

anio pisze...

przejrzałam Twój blog i jestem strasznie podekscytowana, na pewno wypróbuje wiele przepisów. Czy można jeszcze zebrać pokrzywę czy jest juz za późno?

zenona brzeg pisze...

Zbieraj końcówki pędów (pod warunkiem, ze jeszcze nie ma zaczątka kwiatka)- ścinaj nożyczkami tak 3-4 cm. Albo same liście, bo łodyżka o tej porze roku już jest trochę twardawa.