Mięta oczywiście z mojej bujnej hodowli balkonowej :)
Składniki:
250g mąki orkiszowej
250g mąki żytniej razowej
250ml wody
1 łyżeczka soli
3dkg drożdży
szczypta cukru
pęczek mięty
Robienie:
Drożdże rozrobić z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Kiedy będzie widać, że już zaczęły rosnąć, dodać resztę składników (mięta- w ppostaci oberwanych listków) i zagnieść kulę ciasta.
Pozostawić do urośnięcia. Kiedy podwoi swoją objetość wyrobić raz jeszcze i wyłożyć do blaszki posmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Pozostawić na 25 minut i piec przez 45 minut.
Aaa, przepis znalazłam kiedyś w sieci na jakimś chlebowym cudnym blogu :) Blogowi dziękuję z całego serca, bo chlebek ma naprawdę niezwykły oryginalny smak :)
6 komentarzy:
Sounds Yammy!
U-WIEL-BIAM! Po prostu musi być niebo w gębie! <3
Pozdrawiam, Cottie
smakowicie wygląda , podziwiam za umiejętność pieczenie chleba , przyznam , że nigdy tego nie robiłam ........
Pozdrawiam bardzo :)
przejrzałam Twój blog i jestem strasznie podekscytowana, na pewno wypróbuje wiele przepisów. Czy można jeszcze zebrać pokrzywę czy jest juz za późno?
Zbieraj końcówki pędów (pod warunkiem, ze jeszcze nie ma zaczątka kwiatka)- ścinaj nożyczkami tak 3-4 cm. Albo same liście, bo łodyżka o tej porze roku już jest trochę twardawa.
2 thú vui tuyệt đỉnh ở Alaska
6 kỳ quan thiên nhiên cần xem khi đi trăng mật ở Hawaii USA
Ve may bay di My thang nao re nhat
Điểm danh những khu nghỉ dưỡng trẻ hóa USA Mỹ
Vé máy bay đi Mỹ và khám phá Bahamas
5 hoạt động ngoài trời thân thiện với gia đình ở San Diego Mỹ
Top những kỳ quan đi trăng mật ở Hawaii
Du lịch khám phá Phố Bleecker New York Mỹ
Miền tây hoang dã Fairbanks Alaska Mỹ
Khám phá 4 vị Tổng thống trên núi đá Mỹ
Prześlij komentarz