sobota, 9 kwietnia 2011

Cebularze

Baaaardzo popularna potrawa w necie. Nawet nie będę wskazywać, skąd mam przepis, bo widziałam je na wielu blogach i stronach ;)
Cebularze to takie małe lokalne pizze z cebulką :)  Bardzo  proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Smakują bardzo dobrze również na zimno :)



Składniki:

5 dkg drożdży
łyżeczka cukru
 0,5 kg mąki
1 łyżka soli
szklanka mleka sojowego naturalnego
6 dkg margaryny wegańskiej lub oleju
pół kilo cebuli
2 łyżki maku
sól, pieprz, i inne dowolnie lubiane przyprawy
olej do podsmażenia cebuli


Robienie:

Wymieszać drożdże z cukrem niewielką ilością mleka, i łyżką mąki.
Zostawić do urośnięcia. Potem stopić margarynę, wymieszać z pozostałym mlekiem.
Mąkę wymieszać z solą, wlać do tego  margarynę z mlekiem i zaczyn drożdżowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Niech urośnie podwójnie.
W tym czasie pokroić drobno cebulę, podsmażyć na oleju, dodać na koniec mak, sól i przyprawy.
Z ciasta uformować 12 okrągłych placków, kłaść na nie farsz cebulowy i piec do zrumienienia brzegów (u mnie ok. 40 min.).










4 komentarze:

edysqa pisze...

Nie robiłam ich jeszcze, ale lubiłam kiedyś (w tych wcześniejszych czasach ;-)

Roślinożerka pisze...

Uwieeeeeeelbiam cebularze!!! aaaaaa :)!

asieja pisze...

takie pysznie aromatyczne:-)

Trzcinowisko pisze...

Uwielbiam cebularze:) Uwielbiam:)