Cebularze to takie małe lokalne pizze z cebulką :) Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Smakują bardzo dobrze również na zimno :)
Składniki:
5 dkg drożdży
łyżeczka cukru
0,5 kg mąki
1 łyżka soli
szklanka mleka sojowego naturalnego
6 dkg margaryny wegańskiej lub oleju
pół kilo cebuli
2 łyżki maku
sól, pieprz, i inne dowolnie lubiane przyprawy
olej do podsmażenia cebuli
Robienie:
Wymieszać drożdże z cukrem niewielką ilością mleka, i łyżką mąki.
Zostawić do urośnięcia. Potem stopić margarynę, wymieszać z pozostałym mlekiem.
Mąkę wymieszać z solą, wlać do tego margarynę z mlekiem i zaczyn drożdżowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Niech urośnie podwójnie.
W tym czasie pokroić drobno cebulę, podsmażyć na oleju, dodać na koniec mak, sól i przyprawy.
Z ciasta uformować 12 okrągłych placków, kłaść na nie farsz cebulowy i piec do zrumienienia brzegów (u mnie ok. 40 min.).
4 komentarze:
Nie robiłam ich jeszcze, ale lubiłam kiedyś (w tych wcześniejszych czasach ;-)
Uwieeeeeeelbiam cebularze!!! aaaaaa :)!
takie pysznie aromatyczne:-)
Uwielbiam cebularze:) Uwielbiam:)
Prześlij komentarz