poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Podpłomyki orkiszowe z pokrzywy z surówką z rzepaku

A wszystko dziś znalezione w szczerym polu daleko, hen za lasami, za górami, z dala od cywilizacji :)
No i to jest ciąg dalszy mojej fascynacji pokrzywą :)

Potrawa jest prosta i szybka w zrobieniu, a efekt naprawdę fajny.


Składniki:

300g młodej pokrzywy zblanszowanej i posiekanej dość drobno
200g mąki orkiszowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz wg uznania
woda
olej do smażenia


Robienie:

Wszystko szybko zagnieść w jedną zielonkawą kulę ciasta, rozwałkować, pokroić na dowolne kształty i króciutko podsmażyć na oleju.


Na tej samej wyprawie zdobylam kilka liści młodego rzepaku. Rzepak jest odmianą kapusty, i smakuje podobnie do liści kapusty, albo do jarmużu. Jako surówka smakował  naprawdę dobrze :)
A ja się cieszyłam, że miałam dziś obiad zupełnie wiejski, ekologiczny, niekomercyjny, prosty :)





Aaa, jedynym niewiejskim elementem był sosik zrobiony ze śmietanki owsianej z przyprawami ;)

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

cudo. Tez sobie takie zrobię...kiedyś;)

Anonimowy pisze...

też chcę być za lasami górami..hen..:(

Ryszard pisze...

Wspaniałe !!!!, ślinka leci ,te liście rzepaku to słynny rzepak na nasiona oleiste z których wytłacza się olej rzepakowy ?.Ja zasilam sie składnikami odżywczymi zawartymi w warzywach , owocach , ziarnach, kiełkach ,pestkach ,orzechach na surowo bez garów gotowania itd , oraz wodą ,tlenem , i pozytywną energią , robie to już ponad 30 lat. Jednocześnie informuję ,że zjadając pokarmy gotowane i pieczone nasz system odporności traktuje to jako toksynę którą będzie zwalczał , jest na to rada ponad 55% jedzenia w jednym zestawie trzeba połykać na surowo !!!!!. pozdrawiam Ryszard

Ryszard pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

Agata Borowska pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.