No i to jest ciąg dalszy mojej fascynacji pokrzywą :)
Potrawa jest prosta i szybka w zrobieniu, a efekt naprawdę fajny.
Składniki:
300g młodej pokrzywy zblanszowanej i posiekanej dość drobno
200g mąki orkiszowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz wg uznania
woda
olej do smażenia
Robienie:
Wszystko szybko zagnieść w jedną zielonkawą kulę ciasta, rozwałkować, pokroić na dowolne kształty i króciutko podsmażyć na oleju.
Na tej samej wyprawie zdobylam kilka liści młodego rzepaku. Rzepak jest odmianą kapusty, i smakuje podobnie do liści kapusty, albo do jarmużu. Jako surówka smakował naprawdę dobrze :)
A ja się cieszyłam, że miałam dziś obiad zupełnie wiejski, ekologiczny, niekomercyjny, prosty :)
Aaa, jedynym niewiejskim elementem był sosik zrobiony ze śmietanki owsianej z przyprawami ;)
6 komentarzy:
cudo. Tez sobie takie zrobię...kiedyś;)
też chcę być za lasami górami..hen..:(
Wspaniałe !!!!, ślinka leci ,te liście rzepaku to słynny rzepak na nasiona oleiste z których wytłacza się olej rzepakowy ?.Ja zasilam sie składnikami odżywczymi zawartymi w warzywach , owocach , ziarnach, kiełkach ,pestkach ,orzechach na surowo bez garów gotowania itd , oraz wodą ,tlenem , i pozytywną energią , robie to już ponad 30 lat. Jednocześnie informuję ,że zjadając pokarmy gotowane i pieczone nasz system odporności traktuje to jako toksynę którą będzie zwalczał , jest na to rada ponad 55% jedzenia w jednym zestawie trzeba połykać na surowo !!!!!. pozdrawiam Ryszard
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz