wtorek, 31 maja 2011

Chleb pokrzywowo-cytrynowy

Chlebek znaleziony na jakiejś francuskiej stronie z przepisami.
Mnie najbardziej zachwyciła w nim nie pokrzywowość nawet, ale nuta cytrynowa w połączeniu z chlebem i pokrzywą. Niesamowity aromat!!!!


Składniki:

2 szklanki mąki białej
2/4 szklanki mąki razowej orkiszowej
3/4 łyżeczki soli
5 dkg drożdży
1 szklanka wody
1 szklanka pokrojonych i sparzonych wrzątkiem pokrzyw
2 łyżeczki otartej na tarce skórki ze świeżej cytryny
łyżka świeżej posiekanej kolendry



Robienie:

Mąkę, sól, drożdże, wodę zmiksować, a następnie wyrobić ręką na miękkie jednolite ciasto.
Zostawić na 10 minut do minimalnego podrośnięcia, a następnie rozwałkować na krążek i położyć na tym pokrzywę, posypać to kolendrą i starkowaną skórką cytrynową.
Zawinąć w zgrabny bochenek, który można pomalować mlekiem roślinnym pomieszanym z olejem i posypać makiem.
Znów przez 10-15 minut niech trochę rośnie.
Piec około 40-50 minut.