Mnie najbardziej zachwyciła w nim nie pokrzywowość nawet, ale nuta cytrynowa w połączeniu z chlebem i pokrzywą. Niesamowity aromat!!!!
Składniki:
2 szklanki mąki białej
2/4 szklanki mąki razowej orkiszowej
3/4 łyżeczki soli
5 dkg drożdży
1 szklanka wody
1 szklanka pokrojonych i sparzonych wrzątkiem pokrzyw
2 łyżeczki otartej na tarce skórki ze świeżej cytryny
łyżka świeżej posiekanej kolendry
Robienie:
Mąkę, sól, drożdże, wodę zmiksować, a następnie wyrobić ręką na miękkie jednolite ciasto.
Zostawić na 10 minut do minimalnego podrośnięcia, a następnie rozwałkować na krążek i położyć na tym pokrzywę, posypać to kolendrą i starkowaną skórką cytrynową.
Zawinąć w zgrabny bochenek, który można pomalować mlekiem roślinnym pomieszanym z olejem i posypać makiem.
Znów przez 10-15 minut niech trochę rośnie.
Piec około 40-50 minut.
3 komentarze:
Chyba chcesz mnie doprowadzić do szaleństwa!
Wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje... =3
musi być pyszny1
Vé máy bay đi New York Hoa Kỳ
Kỳ quan thiên nhiên và cảm hứng du lịch Hoa Kỳ
Vé máy bay đi Mỹ 1 chiều giá rẻ nhất
Empire State Buildings New York Hoa Kỳ
Kinh nghiệm mua vé máy bay đi Mỹ
10 vật dụng phải có trong túi du lịch của bạn
Hành trình du lịch và trở lại Elvis Presley USA Mỹ
Kinh nghiệm bỏ túi du lịch Mỹ vào mùa hè
Du lịch Huntington Beach California USA Mỹ
Đi dạo rừng cây gổ đỏ Muir
Prześlij komentarz