Potrawa zalicza się do kuchni indyjskiej, i trzeba przyznać, że smakuje egzotycznie.
Jest gęsta i rozgrzewająca i bardzo sycąca.
Składniki:
450dkg bakłażanów
1 łyżeczka soli
6 łyżek oleju
1 duża cebula
1 czerwona papryczka chili
2,5cm imbiru
1,5 łyżeczki kuminy
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayene
2 łyżeczki kolendry
1,2 łyżeczki kukrkumy
100ml koncentratu pomidorowego
400 ml pokrojonych pomidorów (cała puszka)
1/2 litra bulionu z warzyw
120ml masła orzechowego
200g fasolki szparagowej zielonej mrożonej lub świeżej
2 łyżki soku z cytryny
Robienie:
2 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić do tego bakłażany pokrojne w 1cm kostkę i poddusić
(15 min.)
W międzyczasie w drugim garnku na reszcie oleju usmażyć imbir, chili,
(1/2 minuty)
dodać kumin, kolendrę, kurkumę, podsmażyć,
(1/2 minuty)
dodać cebulę, nadal smażyć,
(2 minuty)
dodać koncentrat pomidorowy, smażyć,
(1 minuta).
Do usmażonych przypraw dodać bakłażany, fasolkę, pomidory, bulion. Pogotować.
(5 minut)
W osobnej miseczce wymieszać masło orzechowe z chochelką zupy i dodać do garnka. Gotować.
(20 minut)
Na koniec dodać sok z cytryny i sól.
W przepisie napisano, że zupę można podawać udekorowaną niesolonymi orzechami ziemnymi :)
2 komentarze:
Wygląda super a jeszcze lepiej zapewne smakuje :)
lubię, gdy jest tak kolorowo.. :-)
Prześlij komentarz